NÄDALA NIPP: nii saad pähklitest maksimumi võtta 

Kas teadsid, et juba kahest parapähklist saad kätte oma päevase seleenikoguse ning Kreeka pähklid aitavad kaasa ajutööle ja metspähklid ning mandlid oma eeskujuliku E-vitamiini sisaldusega pidurdavad enneaegset vananemist? 

Loodus on hoolitsenud selle eest, et pähklid, (aga ka seemned, tera- ja kaunviljad) suudaksid säilitada oma eluvõime, kuniks neile on sobivate ilmastikuolude ja sademetega tagatud õiged idanemis- ja kasvutingimused. Seetõttu on need viljad enesekaitseks varustatud ensüümiinhibiitorite ja antitoitainetega. Kui me pähkleid, eelnevalt leotame, siis tagame neile looduslikele tingimustele sarnase elukeskkonna, mis nende kasvuks vajaliku ensümaatilise aktiivsuse taastavad ja antitoitained eemaldavad. Teisisõnu aitab see deaktiveerida meie soolt ärritavaid ühendeid, kergendada nende seedimist ning lukustada lahti pähklites ja seemnetes peituva maksimaalse toitainelise potentsiaali. 

Hea oleks, kui paneksid pähklid likku sooja (mitte kuuma) veega ning leotaksid neid 7-24 tundi. Võid vedelikule soovi korral lisada ka meresoola või õunaäädikat. Mahepähklite ja -seemnete puhul võib selle aja jooksul märgata juba esimesi märke idanemisest. Peale leotamist võid hakata kohe pähkleid sööma või kui soovid maitseomadusi parandada, siis võid neid pisut madalal kuumusel kuivatada (50-65 kraadi juures)- see võtab ära Kreeka pähklile iseloomuliku kibeda maitse ning ka näiteks mandlid muutuvad veelgi mõnusamalt krõmpsuvaks.